Anekdota o rezanju jajc ali Murijeva sreča zaradi Kitajcev, avtorica: Monika Bukovec

objavljeno: 6. apr. 2020, 01:46 avtor: Spletni čas   [ posodobljeno 7. apr. 2020, 01:20 ]

Monika Bukovec 

Anekdota o rezanju jajc ali Murijeva sreča zaradi Kitajcev 

Trenutno je precejšen del sveta nesrečen. Nekateri, ki imamo več sreče, se privajamo na življenje v izolaciji, spet nekateri drugi pa rinejo z glavo v zid, kot jim je v življenju že praksa. Ampak o tem vemo že vse.

Zato pa nihče ne ve, kakšna sreča je pred in med izolacijo doletela našega Murija. Muri, postavni sivkasti najdenček, je imel pri starosti enajstih mesecev načrtovano kastracijo. Tako sem ga nekega marčevskega popoldneva zvabila v plastičen boks in ga neusmiljeno zaprla. Vsaj tako sem menila jaz. Zame je bila zadeva že napol urejena – naložiš mačka, malo potolažiš, če joka, odpelješ in prideš iskat. Z mislimi sem bila že v ordinaciji. Ker pa mačka o stvari ni nihče nič vprašal, se je odločil svoje mnenje izraziti po svoje, in to v trenutku, ko sem boks odložila le za toliko, da bi zaklenila vrata. Vse, kar sem zaslišala, je bil le glasen pok in že trenutek kasneje so vrata boksa odletela. Še preden sem se zavedela, se je sivkast lepotec pognal, kakšnih deset metrov stran. Šele tam se je počutil dovolj varnega, da mi je namenil karajoč pogled, iz katerega je bilo ne glede na daljavo razbrati dovolj nezaupljivosti, da mi je hitro postalo jasno, kaj meni o zapiranju v plastičen zapor.

Po mojem klavrnem poskusu približevanja, je Muri seveda užaljeno dvignil rep in se pognal v neznano nekam na sosedovo dvorišče. Po petnajstih minutah naivnega kričanja »Muriii!« (čemu se je klicani osebek gotovo varno skrit hahljal) mi ni preostalo drugega, kot da pokličem na veterino in opravičim mačjo nezainteresiranost glede operacije.

Tudi veterinarka se je celi zadevi prisrčno nasmejala in rekla, da lahko Murija pripeljem kadarkoli, ko bo pripravljen.

Ko bo pripravljen … ☺ To s pripravljenostjo je postal cel štos, saj kot je kazalo, je Muriju prišlo na pomoč vse mogoče. Bogovi moškosti? Strički, ki navijajo za plodnost in mlade mucke? Najprej vse še ni izgledalo tako hudo, ampak potem, ko je padla odločitev, da gre Muri v ponedeljek nujno na operacijo, pa se je čez vikend vse spremenilo. Izolacija? Epidemija koronavirusa?!

Vlada, ki je prepovedala opravljanje operacij, ki niso nujne, so rešile Murija kastracije. Še vedno ji je hvaležen tako, da zvečer včasih spremlja novice pred televizijo, vse dokler ga ne začnejo dolgočasiti in mežika politikom z zelenimi očkami, vse dokler ne zaspi. Murija sta pred operacijo rešila vlada in koronavirus.

Vendar če bolje pomislim, so Murija rezanja jajc rešili Kitajci. Pri njih se je ta majhen korona stvor najprej pojavil. Ampak to še ni vse. Muriju so pomagali že pred tem in prav zares zelo vplivali na njegovo mačje življenje. Kitajci so namreč poleg vsega, kar počnejo, naredili tudi plastične bokse za prenos živali (neuradno za pobege) in ga prodali vsem specializiranim trgovinam za male živali po Sloveniji. Vse, kar mora maček pri takšnem boksu narediti za sprožitev neuradne funkcije pobega, je, da se v vrata boksa dobro zaleti. In če ima res srečo, mu morda še dolgo ne bo treba k veterinarju!